中科院大气物理研究所任荣彩学术报告
发布时间: 2016-12-23 17:07:09   作者:本站编辑  来源: 本站原创   浏览次数:

绿色地球论坛第265期(2016-31)

——环境学院系列学术报告会

题目:平流层动力学及平流层-对流层相互作用进展

时间:2016年12月26日上午9:30

地点:北区图书馆二楼208室

报告人简介:

任荣彩,女,博士,研究员,博士生导师。中科院大气物理所LASG固定成员。1982年毕业于北京气象专科学校;1988年在南京大学大气科学系获得硕士学位;2002年于中科院大气物理所获博士学位;美国Florida州立大学气象系访问学者。曾在河北省气象台从事短、中期天气预报业务和科研工作。主要从事平流层环流异常机理,平流层-对流层相互作用,海气相互作用效应,以及副热带环流及副热带高压异常机理等天气尺度和气候尺度大气环流演变规律的研究。发表在美国AGU杂志的文章被评为突出论文,得到主编的Highlight评论。主持国家973项目课题、国家自然科学基金等多个项目。培养的学生多次获得中科院院长奖。

报告摘要:

This talk focuses the dynamical linkage between the meridional mass circulation and cold air outbreaks. It is found that the onset date of continental-scale cold air outbreaks coincides well with the peak time of stronger meridional mass circulation event. During weaker mass circulation events, most areas of the midlatitudes are generally in mild conditions except the northern part of western Europe. Composite patterns of circulation anomalies during stronger mass circulation events greatly resemble that of the winter mean, with the two main routes of anomalous cold air outbreaks being along the climatological routes of polar cold air: namely, via East Asia and North America. The Siberian high shifts westward during stronger mass circulation events, opening up a third route of cold air outbreaks through eastern Europe, where lies the poleward warm air route in the winter-mean condition. The strengthening of the Icelandic low and Azores high during stronger mass circulation events acts to close off the climatological-mean cold air route via western Europe; this is responsible for the comparatively normal temperature there. The composite pattern for weaker mass circulation events is generally reversed, where the weakening of the Icelandic low and Azores high, corresponding to the negative phase of the NAO, leads to the reopening and strengthening of the equatorward cold air route through western Europe, which is responsible for the cold anomalies there.